Budou mít úspěch i v našich chovech?

V posledních letech se k nám dovážejí zástupci plemen skotu, která se u nás dosud nechovala. K současným dvanácti masným plemenům tedy přibudou další, ale také plemena kombinovaná s převahou masné užitkovosti.

Wagyu

Slovem wagyu se v Japonsku nazývá skot (‘Wa’ znamená Japonce nebo japonský a ‘gyu’ znamená skot). Skot se původnÄ› (asi od 2. století) využíval k obdÄ›lávání rýže. V letech 1635 až 1868 bylo stádo skotu v Japonsku mandátem shoguna oficiálnÄ› uzavÅ™eno a kromÄ› krátkého období bÄ›hem revoluce Meiji ke konci 19. století (1867) zůstalo národní stádo uzavÅ™ené. Asi pÅ™ed sto lety doÅ¡lo k ovlivnÄ›ní chovu skotu Brity a kontinentálními chovy. Byl dovážen Å¡výcarský hnÄ›dý skot, shorthorn, devon, simentál, ayrshire, korejský skot, holÅ¡týnský skot a angus. Roku 1910 bylo křížení ukončeno, vybírala se zvířata se specifickými vlastnostmi, které byly upevňovány liniovým Å¡lechtÄ›ním. Plemeno wagyu se již vyvezlo z Japonska do Evropy, Chile, Kanady, na Nový Zéland, do Austrálie a USA.

Zbarvení a charakteristika

Wagyu má plášťově černou nebo červenou barvu, rohy jsou rovné až mírně stočené vpřed, černé na konci. Zvířata mají klidný temperament a jsou přizpůsobivá širokému rozsahu klimatických podmínek. Nižší porodní hmotnost telat (30 až 40 kg) znamená bezproblémové porody. Plodnost plemene je velmi dobrá, většina jalovic cykluje před dosažením věku jednoho roku, býci spolehlivě oplodní o 50 % více plemenic než u většiny jiných plemen. Wagyu má vysokou konverzi živin a mramorované maso. U kříženců s jinými plemeny se rovněž zvýší mramorování masa. Plemeno vyniká plodností, časnou pohlavní dospělostí jalovic a snadnými porody. Maso je mramorované s optimálním složením tuku – vyšší poměr nenasycených tuků (chuť masa).

Autor: Ing. Irena Suková; zdroj: www.agronavigator.cz , www.holstein.cz