Menu

O Wagyu 

Maso plemene Wagyu, známé jedinečným mramorováním a výjimečnou chutí, je považováno za nejlepší hovězí na světě.

 

Japonci byli převážně vegetariáni a skot využívali zejména při práci na rýžových polích a k převážení břemen. Díky členitému terénu byla migrace zvířat pomalá a omezená, takže tehdejší populace byly spíše izolované v malých oblastech a jejich křížení nebylo téměř možné. Což bylo, jak se později ukázalo, pro unikátnost kobe beef jedině dobře. Geografická izolace a specifické podmínky odchovu vyústily v to, že maso tohoto plemene je celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou. Při odchovu se používají různé chovatelské a krmné techniky, například napájení pivem či saké (pro zlepšení zažívání a vyvolání hladu) nebo masírování zvířat, jako prevence ochabnutí svalu při chovu v prostorově velmi omezených japonských stájích (v Japonsku se skot obvykle nepase). Výsledkem trochu vymakanější Pláničkovy metody, tedy masáží a chlastání byla nejen šťastnější kráva, ale i unikátní maso které na světě nemá obdoby.

Maso skotu wagyu se označuje „Kobe Beef“. Takto označované však muže být pouze maso vyprodukované v japonském Kobe, kde produkce masa probíhá za standardů nařízených prefekturou. Maso jalovic se někdy označuje také jako hovězí Mastusaka. Po dvou dekádách výzkumu a vývoje je jasné, že konzumace masa Wagyu přináší nesrovnatelně lepší požitek, než konzumace jiného hovězího masa. To se odráží i na jeho ceně, která muže být vskutku astronomická.

 

 

Japonci považují wagyu za jeden ze svých národních pokladů a jeho export mimo území Japonska byl staletí zakázán. Živá zvířata bylo v historii povoleno vyvézt pouze dvakrát. Do USA se první kusy vyvezly v roce 1976, za účelem výzkumu. Skot nakonec skončil v rukou několika komerčních chovatelů, kteří dnes produkují zástav zejména pro japonský trh. V USA se Wagyu kříží převážně s aberdeen angusem. Další zemí, kam živé wagyu proniklo, byla Austrálie, ale díky kvalitě masa dosahované v japonských podmínkách, se mnoho kusů narozených v Austrálii a USA vrací na výkrm do Japonska. Od roku 2007 je povoleno dovážet pouze zvířata mladší 20-ti měsíců.

Wagyu se obvykle poráží ve věku 30 - 35 měsíců. Dlouhý a pomalý výkrm je nezbytný pro správné ukládání tuku ve svalstvu.

 

 

 

 

 


Jedinečné mramorování masa

 

Skot Wagyu je krmen speciální krmnou dávkou s vysokým obsahem energie – toto období intenzivní výživy trvá 300 až 600 dnů. Výsledkem je výborná kvalita svaloviny s vysokým podílem tukového mramorování.

 

BMS No3 BMS No4 BMS No5 BMS No6 BMS No7
IMF ±20 % IMF ±28 % IMF ±35 % IMF ±40 % IMF ±44 %

 

BMS No8 BMS No9 BMS No10 BMS No11 BMS No12
IMF ±47 % IMF ±50 % IMF ±53 % IMF ±55 % IMF ±57 %

 

Maso Wagyu má jako jediné na světě číselné hodnocení kvality.

Číslo od 1 do 12 označuje kvalitu mramorování a samozřejmě také ovlivňuje cenu, nejméně kvalitní má číslo 1 a nejkvalitnější číslo 12.

Dělení hovězího masa

 

Hovězí maso dělíme na řadu druhů. Na našem interaktivním obrázku můžete zjistit, kde jsou jednotlivé druhy umístěny na zvířeti.

Vychutnejte si WAGYU z naší farmy

 

Skutečný klenot mezi hovězím masem
 

Maso z plemene Wagyu je považováno za nejlepší hovězí na světě. Nabízí exkluzivní kvalitu svaloviny s vysokým podílem vnitrosvalového tuku, tzv. mramorování. Chov plemene Wagyu má přísná pravidla, jejichž striktní dodržování nám garantuje nejvyšší kvalitu produkovaného masa.

 

celý sortiment

Kontaktní formulář

 

Pokud si přejete podat objednávku nebo máte zájem o zaslání aktuální nabídky masa, případně požadujete další informace, zadejte prosím váš e-mail a požadavek.

* Všechny položky jsou povinné

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace